Proiectul noului Cod de Procedura Civila cuprinde prevederi suplimentare in ceea ce priveste divortul, a anuntat joi ministrul demisionar al Justitiei, Tudor Chiuariu. Printre noutatile introduse se numara notiunile de divort pe cale administrativa, divort pentru despartire indelungata, pentru detentie indelungata si pe motiv de boala a unuia dintre soti.
Divortul pe cale administrariva va fi aplicat, prevede proiectul noului Cod de Procedura Civila, in cazurile in care despartirea se realizeaza prin acordul partilor. Astfel, in loc sa se prezinte in instanta, cei doi soti isi vor desface casatoria la oficiul starii civile. Procedura va putea fi obligata doar daca cei doi nu au copii minori. "Solutia are in vedere faptul ca nimic nu justifica incarcarea activitatii instantelor judecatoresti cu o procedura pur administrativa", a precizat Tudor Chiuariu.
Daca in acest caz este vorba de o modificare a actualelor prevederi ale Codului, alte patru tipuri de divort vor reprezenta o noutate in sistemul legislativ romanesc. Astfel, va putea fi initiata procedura de divort pentru despartire indelungata, in cazul in care aceasta este de fapt si dureaza de cel putin 5 ani, divortul pentru detentie indelungata, cel pentru motive ce tin de starea de sanatate a unuia dintre soti si cel pe baza cererii acceptate de parat.
Prevederile legislative aflate acum in vigoare nu prevad decat ca "Instanta judecatoreasca poate desface casatoria prin divort atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila". Atat Codul de Procedura Civila cat si cel al Familiei nu fac referire decat la principii generale in caz de divort, singurul tip special fiind considerat cel care se realizeaza prin acordul partilor. Proiectul noului Cod de Procedura Civila cuprinde prevederi suplimentare