Ieri, la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, a fost semnată Carta Fundamentală a Drepturilor, proclamată la 7 decembrie 2000 la Nisa, de către Parlamentul şi Comisia Europene.
Ieri, la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, a fost semnată Carta Fundamentală a Drepturilor, proclamată la 7 decembrie 2000 la Nisa, de către Parlamentul şi Comisia Europene. Ceremonia a fost precedată de discursurile solemne ţinute de şeful CE, Jose Manuel Durao Barroso, de actualul preşedinte al Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, şi de premierul lusitan, Jose Socrates.
Reuniunea solemnă a fost însă perturbată de mai mulţi eurosceptici, atât de dreapta, cât şi de stânga, care şi-au manifestat zgomotos protestul faţă de semnarea Cartei, cerând la unison "Referendum, referendum!", afişând pancarte pe care era invocată consultarea populară şi strigând: "Nu se poate ignora punctul de vedere al cetăţenilor europeni!".
Contestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că aprobarea noului Tratat constituţional şi semnarea Cartei au fost făcute exclusiv pe cale parlamentară, evitându-se astfel consultările naţionale, prin referendum, care în 2005 au făcut ca Franţa şi Olanda să respingă Constituţia europeană.
De data aceasta, toate statele membre UE, inclusiv Marea Britanie, au renunţat la referendum, doar Irlanda urmând să-şi spună decizia în urma unei consultări populare. Semnarea Cartei are valoare politică şi simbolică pentru Uniunea Europeană, întrucât este considerată punct de plecare pentru deciziile luate de cele mai înalte foruri europene.
Începând de astăzi, după ce toţi şefii de stat şi de guverne reuniţi la Lisabona vor semna noul Tratat constituţional, Carta Drepturilor va avea valoare juridică pentru toate statele membre UE, mai puţin pentru Polonia şi Marea Britanie. Ceremonia solemnă de la Strasbourg s-a încheiat totuşi înt