In zilele de 21-22 iunie, la Biblioteca de Stat din Berlin s-au desfasurat lucrarile unei ample conferinte internationale, cu tema „Cunoastere prin conectare in retea. Cultura digitala in Germania si Europa“ („Knowledge by Networking. Digitising Culture in Germany and Europe“). In organizarea ei a fost implicata Fundatia pentru patrimoniul cultural prusac, in cooperare cu consortiul Michael Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe. Sesiunea a fost sustinuta de EUBAM – grupul german interministerial pentru afacerile europene in domeniul biblioteci, arhive, muzee si protectia monumentelor, Societatea germana de cercetare si multi alti parteneri. Manifestarea a incheiat seria reuniunilor profesionale dedicate digitalizarii patrimoniului din institutii partenere (arhive, muzee) de-a lungul semestrului in care Germania a detinut presedintia Consiliului Uniunii Europene.
Atlas cultural electronic si Muzeu virtual
Din programul dens am retinut aici informatii numai despre initiativele relevante pentru inovatia in domeniul culturii digitale. Este vorba de acele proiecte care aduc ceva semnificativ in cimpul cunoasterii prin crearea valorii adaugate si valorificarea noilor tehnologii de informare si comunicare. Site-urile si portalurile care se integreaza definitiei apartin unor diverse medii si organizatii (institute de cercetare, universitati, biblioteci, muzee).
Dintre cele stiintifice si academice mentionez doua exemple, devenite repere prin experienta si descoperirile produse.
Initiativa Atlasului cultural electronic (www.ecai. org), complex demers stiintific, educational, cultural si electronic, a avut drept obiective: transformarea paradigmei cercetarii si educatiei prin mai buna intelegere a spatiului, timpului si schimbarii; familiarizarea studentilor cu Internetul ca instrument de informare asemenea cartilor de ref