Copiii care sunt nascuti prin cezariana care nu a fost facuta de urgenta prezinta un risc de patru ori mai mare de a dezvolta afectiuni la caile respiratorii decat bebelusii nascuti pe cale naturala, arata un studiu citat de Reuters.
Aceasta descoperire se adauga unui lung sir de probe care sustin ideea ca interventia prin cezariana este riscanta atat pentru mama, cat si pentru copil.
"Este o informatie importanta pentru femeile care aleg sa nasca prin cezariana. Noi sugeram ca cezariana la cerere sa nu fie efectuata mai devreme ca sarcina sa fi implinit 39 de saptamani, pe cand majoritatea acestor interventii sunt efectuate de obicei la 37 sau 38 de saptamani", a precizat specialistul Anne Hansen, de la Aarhus University Hospital.
Totusi, motivul pentru care cezariana provoaca riscuri de sanatate este necunoscut. Anne Hansen spune ca ar putea fi legat de schimbarile hormonale si fiziologice asociate cu travaliul. Procesul travaliului este in legatura cu eliberarea hormonilor stresului in mama, care trec apoi la fat si sunt considerati ca fiind cheia maturizarii plamanilor copilului.
Concluzia oamenilor de stiinta danezi se bazeaza pe un studiu publicat in British Medical Journal, care a presupus monitorizarea a 34.000 de nasteri in Danemarca. Cercetatorii au observat ca riscul de producere a afectiunilor cailor respiratorii a crescut de patru ori in cazul copiilor nascuti la 37 de saptamani, de trei ori in cazul celor nascuti la 38 de saptamani si este dublu la 39 de saptamani.
Mai exact, 10% dintre copii au probleme ale cailor respiratorii daca se nasc prin cezariana la 37 de saptamani, comparativ cu 2,8 % in cazul celor nascuti pe cale naturala. La o varsta a sarcinii de 39 de saptamani, proportia scade la 2,1 % pentru copiii nascuti prin cezariana, comparativ cu 1,1 % pentru cei nascuti pe cale normala.