Acum 70 de ani, Henry Sapira vindea si cumpara actiuni la bursa. Era cel mai tanar broker din Romania interbelica.
In varsta de 87 de ani, Sapira este, in prezent, presedintele de onoare al sedintelor de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti. Isi aminteste cu placere de mediul de afaceri romanesc dinainte de razboi si spune ca atunci se castigau bani buni din meseria de broker.
Cand vorbeste despre economia de astazi, pe batran "il apuca dracii": "Cum e posibil ca infiintarea unei firme sa dureze trei luni?".
"Sa vand si sa cumpar, asta mi-a placut sa fac in viata. Stiam ce-i aia bursa de la 10 ani. La 12 ani tineam contabilitatea la pravalia lui taica-miu. La 18 ani neimpliniti deja eram deja reprezentatul unei banci in ringul bursier", spune Henry sa
pira, singurul roman care mai poate povesti astazi cum se desfasurau tranzactiile cu actiuni in Romania dinainte de nationalizarea din 1948. In ciuda varstei inaintate, batranul este plin de viata si fumeaza ca o locomotiva. Dovedeste o memorie fantastica si reuseste sa sintetizeze extrem de bine, in cateva fraze, mediul de afaceri romanesc de acum, pe care-l apreciaza drept inferior celui de dinaintea venirii comunistilor la putere.
Evreu, fiu de bancher, membru al unei familii instarite, Henry Sapira avea suficiente "pacate", atat pentru legionari sau Guvernul maresalului Antonescu, cat si pentru comunistii care au luat puterea dupa 1945. Batranul spune ca sansa lui si a familiei a fost brevetul dat in 1913 de Regele Carol I "soldatului Moritz Sapira (n.r. – tatal brokerului) pentru merite deosebite" in timpul razboaielor din Balcani, act care l-a scutit de neplaceri in perioada 1940-1945.
Dupa instalarea regimului comunist, Sapira s-a angajat intr-un institut de proiectari, de unde a iesit la pensie in 1981. Are o singura explicatie pentru