Compania Interamerican, care activează deocamdată doar pe pilonul II, are un profil de risc mediu pentru investiţiile participanţilor, ca majoritatea celor prezente pe segmentul de pensii Compania Interamerican, care activează deocamdată doar pe pilonul II, are un profil de risc mediu pentru investiţiile participanţilor, ca majoritatea celor prezente pe segmentul de pensii obligatorii. În opinia managerului de investiţii, Radu Crăciun, principala dilemă a administratorilor de fonduri va fi alegerea între durată şi randament.
Societatea ocupă, după primele două luni de vânzare, locul 5 în topul companiilor de pensii, cu aproape 138.000 de clienţi validaţi oficial şi o cotă de piaţă de 6,25%. Interamerican şi-a majorat recent capitalul social cu 13,2 milioane de euro, până la 19 milioane de euro, ajungând pentru moment a doua în topul celor mai capitalizate companii de administrare de pe piaţă.
Administratorul a anunţat că intenţionează să ofere şi pensii private facultative (pilonul III), produse ce ar putea fi disponibile în a doua jumătate a anului viitor. Radu Crăciun, numit recent în funcţia de director de investiţii al societăţii, este şi unul dintre analiştii economici reputaţi ai pieţei.
După 10 ani în care a lucrat pentru ABN Amro România, monitorizând pieţele financiare locale şi globale, Crăciun are în faţă o nouă provocare: aceea de a conduce strategia de investiţii a unui fond de pensii. În această calitate, ne-a declarat că, în primii doi ani, Interamerican Pensii nu va lua în considerare investiţiile în afara ţării din cauza deprecierii suferite de moneda naţională în ultima perioadă.
Pe de altă parte, Crăciun apreciază că, "având în vedere că în primii doi ani nu ne propunem să avem investiţii în exterior, deci nu vom fi expuşi la riscul valutar, mişcările de curs nu ne vor afecta. Pe termen lung, până în momentul ad