Functionarii statului au gasit calea de a oferi contracte cu dedicatie furnizorilor preferati si a mima, in acelasi timp, respectarea legii achizitiilor publice prin organizarea de licitatii. Mai exact, acestia introduc in caietele de sarcini ale licitatiilor conditii aparent absurde, care au insa darul de a elimina din joc potentialii concurenti ai favoritilor.
Autoritatea Electorala Permanenta, Compania Nationala a Uraniului, Agentia de Protectia Mediului sau Ministerul Justitiei nu par sa faca exceptie de la regula licitatiei cu dedicatie. Luati la intrebari, reprezentantii institutiilor mentionate raspund arogant sau se justifica hilar. "Am cerut geamuri cu tenta verde, pentru ca verdele e o culoare relaxanta", "nu luam Loganuri, cerem confort pe banii publici deoarece avem personal cu statut de demnitari", "mergem prin zone mlastinoase, fie in zone forestiere, fie pe versanti inclinati", au fost doar cateva dintre raspunsurile pe care le-am primit.
Pe de alta parte, autoritatile care ar trebui sa monitorizeze desfasurarea corecta a achizitiilor publice declara ca nu cunosc nici unul dintre cazurile prezentate de noi.
Autoritatea Electorala, portbagaje mari si leduri
Conditiile stabilite de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pentru achizitionarea de autoturisme depasesc limitele prevazute de legislatie deoarece impun criterii anticoncurentiale.
Limuzinele destinate sefilor AEP trebuie musai sa aiba portbagajul de cel putin 540 de litri, dar nu mai mare de 570 de litri. Intrebat de ce a inclus aceste limitari, Eduard Andreescu, angajatul AEP care a intocmit caietul de sarcini, ne-a raspuns: "Avem nevoie de un portbagaj mare pentru ca noi caram documente la birouri electorale din tara". El nu a mai putut sa ne explice nici de ce s-ar transporta documentele cu limuzine de lux, nici de ce portbagajul "incapator" nu t