Confruntaţi cu un sistem educaţional precar, cu incertitudinea politică şi cu stagnarea economică, mulţi tineri din Kosovo aleg să plece.
De Sokol Ferizi din Priştina, Mitrovica, Belgrad, Novi Sad, Viena şi Bruxelles.
„Nu mai pot să suport! Am încetat pur şi simplu să mă gândesc la ce se întâmplă în jurul meu,” spune Eremire Krasniqi, o studentă la sociologie din Priştina. Luând încă un rând de rakia, un coniac făcut în casă, Eremire - 22 de ani - se alătură într-un bar mai multor tineri tovarăşi de băutură.
Atitudinea ei este tipică pentru toţi tinerii de azi din Kosovo, puţini dintre ei considerând acasă locul în care să-şi poată urma visele. Cu nicio perspectivă în a-şi găsi un loc de muncă şi cu nicio soluţie în disputa privind statutul provinciei, care pare să împiedice progresul în toate aspectele vieţii de zi cu zi, aceşti tineri se dau pur şi simplu bătuţi.
Kosovo are cea mai tânără populaţie din Europa. Deşi rata natalităţii a scăzut în ultimii ani, jumătate din populaţia sa de aproximativ două milioane de locuitori are sub 25 de ani, după cum arată un recent raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, UNDP, în timp ce aproape 65% dintre locuitori au sub 30 de ani, conform datelor statistice ale guvernului. În Europa Occidentală, doar Irlanda, unde 40% din populaţie avea sub 25 de ani în 1996, se apropie de acest profil demografic.
Dar rata şomajului, conform cifrelor furnizate de Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în 2005, rămâne în jurul valorii de 40%, iar tinerii reprezintă 29% din această cifră. Statisticile arată că aproximativ 530 de şomeri concurează pentru un loc de muncă disponibil.
Şi este greu să atingi un nivel competitiv, de vreme ce oportunităţile de a-ţi construi o carieră sunt foarte puţine. Majoritatea albaneză din regiune are doar o singură instituţ