Presupun ca subiectul Rosia Montana nu mai are nevoie de o prezentare amanuntita pentru majoritatea cititorilor. Pentru cei care doresc detalii, va invit pe www. rosiamontana. org sau www.rosiamontana.ro.
Acum doua saptamini, firma canadiana Gabriel Resources a pierdut si ultima sansa, in instanta, de a mai exploata aurul, folosind cianura, la Rosia Montana, fiindu-i retrasa aprobarea de descarcare de sarcina arheologica in masivul Cirnic. Presupun ca subiectul Rosia Montana nu mai are nevoie de o prezentare amanuntita pentru majoritatea cititorilor. Pentru cei care doresc detalii, va invit pe www. rosiamontana. org sau www.rosiamontana.ro.
Acum doua saptamini, firma canadiana Gabriel Resources a pierdut si ultima sansa, in instanta, de a mai exploata aurul, folosind cianura, la Rosia Montana, fiindu-i retrasa aprobarea de descarcare de sarcina arheologica in masivul Cirnic. Este rezultatul, direct si indirect, al unei campanii de mediu care a stabilit un precedent in Romania: a aratat ca, atunci cind exista organizare, coerenta, vointa si motivatie, nimic nu poate opri societatea civila si pe simplii cetateni sa cistige o batalie, fie ea sociala, politica, in justitie si asa mai departe. Rosia Montana parea un caz de nerezolvat, in care cumetriile politice interne si-au dat mina cu goana dupa cistig si cu lipsa de scrupule a unor „investitori“ straini.
Si, totusi, se poate. Se poate sa vezi 300 de milioane de dolari si puternice sfere de influenta incapabile si neputincioase in fata unei miini de oameni lucrind pro bono, din singura dorinta de a stopa o nedreptate si din respect pentru natura. Incepind cu Rosia Montana, campaniile sociale si de mediu vor avea un alt impact si un alt efect.
In peisajul atit de dezolant al unei societati ignorante, prostite fie de saracie, fie de mirajul imbogatirii rapide, al unei clase politic