Muzica cu copyright, gratuita… in mod "legal"
Sunt celebre, ofera muzica fara a solicita un cent pentru fiecare mp3 descarcat si, culmea, sunt mai mult decat legale. Blogurile care ofera mp3-uri gratuite sunt noii dusmani ai industriei muzicale, insa nimeni nu poate ataca "dreptul la libera exprimare" al blogger-ului.
In momentul in care se spune "file sharing" toata lumea se gandeste la programe Peer-to-Peer gen Kazaa sau DC±±. Exista insa, de ceva vreme, si un alt mod de a imparti ceva, in mod gratuit, pe blog-uri. Multi bloggeri scriu pe jurnalele lor insemnari despre cantareti sau trupe si nu uita sa ataseze o piesa sau, de ce nu, un album intreg. In Statele Unite blogurile sunt catalogate drept "site-uri personale", un loc unde detinatorul isi poate exprima liber opiniile. si ca sa fie tacamul complet, Google a aprobat programe GoogleAds pentru foarte multe site-uri care fac acest "trafic muzical". Desi RIAA, organizatia care se ocupa de materialele cu drepturi de autor, stie ce se intampla pe unele bloguri, spune ca nu poate face nimic impotriva celor care detin site-urile deoarece risca sa fie acuzata de incalcarea unor drepturi personale.
Celebritatile acestui domeniu sunt "Hangover Heart Attack" (hangoverhard.blogspot.com) si "It’s coming out of your Speaker" (itscomingoutofyourspeaker.blogspot.com). Este adevarat ca majoritatea pieselor de aici sunt din anii 1970 – 1980, deci nu dintre cele mai recente, dar cert este ca ele sunt supuse unor legi ale copyright-ului. Dar vorba aceea… daca-mi place mie cum suna, o pot pune pe blog si pot sa si comentez respectiva piesa. Acum daca se pun 10 piese, nu-i mare bai, nu? Cert este ca nimeni nu a incercat sa ia masuri impotriva bloggerilor americani care practica acest tip de "sharing", deoarece se stie ca in America cei care au jurnale online formeaza si o comunitate foarte puternica