Cine se afla in spatele celor mai puternice corporatii americane din lume? Americanii? Se pare ca raspunsul corect este reprezentat de executivii din cele mai indepartate colturi ale lumii, deja celebrii din listele Forbes si Fortune, noteaza The New York Times.
Recent, Citigroup, cea mai mare banca la nivel mondial, a anuntat succesorul lui Charles Prince la fotoliul de CEO. Este vorba de Vikram Pandit (foto), nascut in Bagpur, India. Pandit se alatura astfel celor 14 de sefi nascuti in afara Americii, care isi impart puterea in lista companiilor Fortune 100, printre care Rupert Murdoch, News Corp (Australia) si Indra K. Nooyi, Pepsi Co (India).
In 1996 existau doar noua lideri de import pe lista Forbes a celor mai mari o suta de companii. Astazi numarul se ridica la 14 si, ceea ce este mai important, acest numar se traduce la momentul actual prin interesul si focalizarea americanilor pe pietele emergente, cum este zona asiatica.
Pentru prima data in istorie, companiile indexate in Standard&Poor’s 500 se astepta ca peste 50% din veniturile cumulate sa reprezinte vanzari din afara Statelor Unite, incepand cu anul viitor. Prin contrast, in urma cu sase ani, companiile americane datorau cam o treime de vanzari strainatatii, potrivit Standard&Poor’s.
Majoritatea acestor CEO nascuti in afara Americii au fost recrutati in anii ’70-’80 de catre companii ca General Electric sau Procter&Gamble, pentru a superviza operatiunile companiilor in exterior. Acum ei detin suprematia in companii ca Eastman Kodak Company, Chiquita Brands International si Kellogg Company.
Executivii Dow Chemical, Altria si Alcoa au inceput colaborarea in unitatile din strainatate ale companiilor. Andrew N. Liveris, Dow Chemical , provine din Australia, seful Altria Group, Louis C. Camilleri, s-a nascut in Egipt, in timp ce Alain J.P. Belda, Alcoa, e marocan. Si lista nu s