Analiştii BNR susţin că firmele din aceste domenii vor resimţi cel mai puternic eventualele fluctuaţii valutare sau majorările de dobânzi. Prăbuşirea cu 20% - 30% a monedei naţionale sau Analiştii BNR susţin că firmele din aceste domenii vor resimţi cel mai puternic eventualele fluctuaţii valutare sau majorările de dobânzi.
Prăbuşirea cu 20% - 30% a monedei naţionale sau o creştere a ratei dobânzilor la lei, în perioada 2007-2009, nu va avea un impact devastator asupra companiilor din ţara noastră. Analiştii Băncii Naţionale a României sunt de părere că cele mai ferite de riscuri sunt companiile din sectorul comercial şi cel al serviciilor.
Conform unui raport al Băncii Naţionale a României, riscul de neplată al creditelor pentru companii a scăzut în 2007, comparativ cu anii precedenţi. Şi în următorii trei ani, analiştii BNR se aşteaptă la o accentuare a tendinţei de diminuare a riscurilor. În acest moment, peste 52% din creditele bancare sunt concentrate la companii expuse la un risc mediu de rambursare.
Acest fapt nu afectează major stabilitatea financiară din economia românească, pentru că situaţia este contrabalansată de cealaltă jumătate a companiilor îndatorate, care au un risc foarte scăzut de nerambursare. Astfel, sectoarele economice care reprezintă o ameninţare minimă sunt comerţul şi serviciile. La polul opus se află sectorul energetic şi agricultura. Deşi concentrează doar 8% din împrumuturile pentru companii, probabilitatea de nerambursare asociată celor două sectoare este mult mai ridicată, atât pe termen scurt (1 an), cât şi pe termen mediu (3 ani).
Creditele pentru agricultură sunt cele mai riscante
Deşi gradul de risc al creditelor pentru companii scade de la un an la altul, riscurile împrumuturilor acordate sectorului agricol sunt în continuă creştere. "Riscul în creştere se datorează, în principal, volati