>> 2.500 de copii ai foştilor mineri care au plecat să muncească peste hotare îşi vor petrece sărbătorile la rude sau chiar singuri . Minorii "părăsiţi" de părinţi trăiesc adevărate >> 2.500 de copii ai foştilor mineri care au plecat să muncească peste hotare îşi vor petrece sărbătorile la rude sau chiar singuri .
Minorii "părăsiţi" de părinţi trăiesc adevărate drame, iar în unele cazuri rămân traumatizaţi pe tot restul vieţii. De dorul părinţilor, unii copii ajung chiar şi la sinucidere, cum a fost şi cazul unui şcolar de opt ani din localitatea hunedoreană Uricani, care în acest an s-a spânzurat de dorul mamei sale, plecată la muncă în Germania. Specialiştii spun că sărbătorile le pot accentua aceste stări.
Numărul cel mai mare de copii "abandonaţi" este înregistrat în zonele monoindustriale ale judeţului, cum ar fi Valea Jiului - 873 şi municipiul Hunedoara - 818 copii. "Este o traumă, iar plecarea părinţilor îi poate afecta şi psihic. Copiii sunt debusolaţi, nu au cu cine comunica pentru a-şi putea spune problemele cu care se confruntă la şcoală, în societate sau chiar în grupul de prieteni", spune Viorica Popescu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).
Îngrijire pe bani
De cele mai multe ori, bunicii sau mătuşile care se îngrijesc de copiii lăsaţi de părinţi în ţară sunt depăşiţi de situaţie şi cer ajutorul asistenţilor sociali. "În multe situaţii, persoanele în grija cărora sunt lăsaţi copiii vin la Direcţie şi cer ca instituţia să preia minorii, pentru că ele nu mai pot să le îngrijească. Înainte să plece, părinţii stabilesc cu rudele, cunoştinţele sau vecinii că vor trimite lunar sume de bani pentru îngrijirea minorilor.
De cele mai multe ori, astfel de înţelegeri nu sunt respectate. Se mai întâmplă ca părinţii să îşi lase micuţii cu persoane foarte în vârstă, care