În publicitatea românească, reclamele cu temă erotică sunt "timide" din cauza ameninţărilor cu sancţiuni ale CNA şi a reticenţei clienţilor. Erotismul este una dintre "reţetele" În publicitatea românească, reclamele cu temă erotică sunt "timide" din cauza ameninţărilor cu sancţiuni ale CNA şi a reticenţei clienţilor.
Erotismul este una dintre "reţetele" folosite cu succes în publicitate pentru a atrage atenţia consumatorilor. Atât timp cât nişte sâni voluptuoşi sau un "pachet" de pectorali au forţa să întoarcă priviririle pe stradă, regula este valabilă şi în publicitate.
Sexualitatea în literatură, în cinematografie, chiar şi în media (revistele pentru adulţi şi publicaţiile tabloide) a reprezentat o afacere sigură de succes. Se întâmplă oare acelaşi lucru şi în publicitate? Este adevărată sintagma "Sex sells" (sexul vinde)?
Oamenii de creaţie din România se feresc să dea un răspuns categoric, da, erotismul vinde! Cei mai mulţi spun că acesta poate vinde când este folosit cu relevanţă. "Un bărbat nud sau o tanti superbună goală, stând lângă raft, te va face să cumperi mai iute un sac de cartofi? Depinde de produs, de obiectivele de comunicare şi cele de marketing", afirmă Raluca Feher, copywriter la agenţia de publicitate CAP.
Ema Prisca, director de creaţie Graffiti BBDO, consideră că sexul poate vinde, dar nu în orice reclamă. "Sexul, ca şi religia, alt subiect cauzator de polemici, trebuie folosit cu maximum de relevanţă şi în tonalitatea potrivită". Se poate observa că în majoritatea mesajelor în care apar scene de erotism se promovează cosmetice (parfumul Escape sau gama STR8), băuturi alcoolice (Bergenbier Ice, Sky Blu) şi chiar frişcă (Hulala).
Uneori, reclamele erotice sunt "aruncate" pe piaţă "ca nuca în perete". Un exemplu ar fi reclama la uleiul de gătit Spornic în care nu sunt evidenţiate calităţile produsului,