» Cei doi oficiali ai Ambasadei Romaniei de la Chisinau au fost expulzati pe motiv ca ar fi intreprins "activitati rauvoitoare fata de Republica Moldova", socoteste fostul sef al diplomatiei romane, Petre Roman.
» Politicieni de dincolo de Prut pun demersul autoritatilor moldovene pe seama afirmatiilor ofensatoare facute de ambasadorul roman, Filip Teodorescu, in urma cu doua saptamani.
In limbajul diplomatic, expulzarea unor reprezentanti oficiali ai altui stat poate insemna ca acestia sunt acuzati de spionaj, de amestec in treburile guvernului-gazda sau de propaganda dusmanoasa, indreptata impotriva tarii unde se afla. Fostul ministru de Externe Petre Roman socoteste ca "expulzarea e un act extrem, folosit doar atunci cand se doreste sa se traga un semnal ca relatiile diplomatice sunt foarte proaste. Motive se vor gasi, daca nu se inventeaza". Cei doi diplomati romani de la Ambasada Romaniei la Chisinau, declarati personae non gratae de autoritatile moldovene, secretarul Laurentiu Pintea si consilierul cultural Vasile Nanea, sustine Roman, "probabil ca vor fi incadrati la activitati rauvoitoare fata de Republica Moldova".
Nicu Popescu, cercetator la Consiliul European pentru Relatii Externe, este de parere ca aceasta noua masura face parte dintr-un sir mai lung de actiuni prin care autoritatile din Moldova incearca sa tensioneze relatiile cu Romania, "atitudine prin care se transmit semnale simbolice catre Transnistria, problema pe care Chisinaul spera sa o rezolve pana in 2008".
Pe de alta parte, presedintele Miscarii Actiunea Europeana, Anatol Petrenco, pune deteriorarea relatiilor dintre Romania si Moldova intr-un context ceva mai larg, in care include si Rusia, care "vrea sa-si intareasca puterea in lume. Un exercitiu de forta este si inchiderea centrelor culturale British Council de pe teritoriul sau, ca riposta la