Schimbarile de guvernamant din Europa au tendinta de a produce o accelerare a planurilor de privatizare.
In urma victoriei din acest an a Partidului Platforma Civica in Polonia au aparut cele mai ferme angajamente privitoare la privatizari si imediat ce a venit la putere in luna octombrie, noul guvern a anuntat planuri de reducere a influentei statului asupra economiei, scrie The Wall Street Journal.
Anul trecut, Partidul Moderat din Suedia a fost cel care a luat initiativa. De la alegerile generale din Suedia din septembrie 2006, parlamentul tarii a aprobat vanzarea detinerilor statului in cadrul a trei companii publice: operatorul de telecomunicatii TeliaSonera, operatorul bursier OMX si Nordea Bank.
Guvernul de centru-dreapta al Suediei a anuntat ca doreste sa atraga 150 de miliarde de coroane suedeze (23,4 mld. dolari) in decurs de trei ani pentru a-si reduce datoriile.
In urma vanzarii de actiuni TeliaSonera au fost atrasi 2,7 miliarde de dolari in mai, tranzactia reprezentand a patra mare privatizare din Europa in acest an.
Raportul datorie/ PIB reprezinta adesea un bun indicator al zonelor unde ar putea avea loc viitoarele privatizari. Raportul mediu datorie guvernamentala/PIB in zona euro s-a situat la 76% anul trecut, sapte tari impingand raportul peste tinta de 60% fixata de guvernele europene in anii '90, conform OCDE.
Italia a inregistrat cel mai ridicat nivel, cu peste 120%, in cazul Greciei indicatorul a fost usor peste 90%, in timp ce in Franta s-a situat la 75%.
In Polonia, unde raportul este de 50%, planurile de privatizare ale guvernului par sa nu fie determinate de necesitatea de a atrage capital.
"Planurile de privatizare ale guvernului sunt concentrate mai degraba asupra intereselor companiilor decat asupra atragerii de fonduri pentru stat", a declarat Wioletta Buczek, din cadrul Edelman