Trei au fost discursurile rostite la ceremonia oficială de semnare a Tratatului de la Lisabona: al premierului portughez, Jose Socrate (ţară care deţine preşedinţia UE), al preşedintelui
Trei au fost discursurile rostite la ceremonia oficială de semnare a Tratatului de la Lisabona: al premierului portughez, Jose Socrate (ţară care deţine preşedinţia UE), al preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi al preşedintelui Parlamentului European, Hans Gert Poettering.
"Se naşte o nouă Europă cu 27 de state", a spus Barroso, care, alături de Poettering, a mulţumit cancelarului german Angela Merkel pentru meritele excepţionale în găsirea unui acord în primăvara lui 2007 pentru finalizarea Tratatului Uniunii Europene. Noul tratat marchează "cetăţenia europeană" şi egalitatea dintre state, fără a şterge identităţile naţionale, a spus Socrates.
"O Europă de la Marea Mediterană la Baltica"
Jose Manuel Barroso a spus că astăzi există o Europă lărgită de la Marea Mediterană la Baltica şi a cerut statelor membre ale Uniunii să dea dovadă de hotărâre în perioada de ratificare a tratatului, astfel încât el să fie ratificat până la 1 ianuarie 2009.
"Tratatul nu este, în mod evident, perfect", a mai spus Barroso. Noul pachet legislativ, intitulat cu îngăduinţă tratat constituţional, este, în realitate, o copie palidă a vechii forme a Constituţiei europene, respinsă prin referendum, în 2005, de francezi şi de olandezi.
Noul tratat elimină orice fel de referinţă la o "Constituţie europeană", dar şi la simboluri cum ar fi drapelul sau imnul european. Alergia francezilor la termenul de "competiţie liberă şi neîngrădită" a ridicat numeroase obiecţii din partea susţinătorilor pieţei libere, însă în cele din urmă punctul de vedere de la Elysee a avut câştig de cauză.
Capriciile franţuzeşti contra rigidităţii britanice