Citez, de data asta nu dintr-un om de stiinta, ci dintr-un filozof contemporan: "In ziua cand controlul biometric va fi generalizat, iar supravegherea prin intermediul camerelor de filmat va fi stabilita pe toate strazile, orice critica si orice dezacord vor deveni imposibile". Are dreptate, poate chiar si atunci cand, cu necrutare, observa ca astazi paradigma politica a Occidentului "nu mai este cetatea, ci lagarul de concentrare".
Italianul Giorgio Agamben e cel ce judeca statul contemporan pentru condamnabila distantare fata de relatia normala cu cetatenii sai. Folosite exclusiv in interes oficial (sau, mai rau, de elita obscura), resursele cu adevarat spectaculoase ale stiintei risca sa distruga subiectivitatea umana, sa fixeze in fisiere elementul intim si privat, insasi "viata biologica a corpurilor". Si, adaug eu, fisarea nici n-ar fi partea cea mai rea a lucrurilor, daca s-ar limita strict la un scop salutar si preventiv. Daca s-ar mentine cu subiectii influentei sale intr-o legatura prudenta si respectuoasa. Altfel zis, fara sa conduca la acte de manipulare voita, in scopuri ce nu mai sunt ale persoanei libere, ci ale unor papusari specializati in dominarea autoritara a societatii prin controlul strict al indivizilor care o compun.
Stapanind mijloace si tehnici din ce in ce mai complexe, acumuland astfel informatii confidentiale asupra tuturor cetatenilor sai, statul poate fi lesne tentat sa alunece de la principiile democratice pe care le afiseaza spre atitudinea totalitara. E postura lui Big Brother, stapanul cinic si absolut. Intr-o escaladare graduala a puterii nelimitate, biometria e doar o treapta, controlul biopolitic de asemenea. Odata intrata pe aceasta linie dura de evolutie, societatea trebuie sa se astepte la un viitor sinistru, in care omul va fi complet despartit de identitatea sa naturala. Va fi alterat sub aspectul const