Tineri de 30 de ani, oameni intre doua varste, pensionari si chiar studenti au stat la coada saptamana trecuta pentru a susbscrie la Transgaz. Acesta era tabloul la sediul Intercapital din Capitala, in care angajatii nu mai conteneau sa numere sumele cash
Aceste persoane obisnuite si-au mizat practic economiile de-o viata in ceea ce s-a dovedit a fi cel mai mare eveniment bursier al anului. Unii dintre ei chiar s-au impumutat la cunoscuti sau la banci numai pentru a face rost de fonduri, asteptandu-se la o suprasusbcrsiere puternica si un randament sigur. In total, 11.600 de investitori "mici" au introdus in conturile Raiffeisen si Intercapital, grupul de distributie al ofertei, peste 275 de milioane de euro.
In urma suprasubscrierii acestia vor primi actiuni numai de a 11-a parte din fondurile depuse. Restul li se va intoarce in conturi sub forma de bani. Chiar si asa, brokerii si-au reconsiderat pozitiile cu privire la randamentele potentiale, si spun ca in scurt timp de la inceperea tranzactionarii drepturilor de preferinta pe Transgaz, randamentul fata de pretul de oferta ar putea atinge 60%.
Cu un astfel de castig blocand banii pret de o luna, un investitor va obtine un randament la investitia totala de 5,5%, care concureaza cu succes dobazile obtinute de banci la depozitele pe un an de zile.
"Nici noi nu ne-am asteptat la un numar atat de mare de investitori. Numai la Intercapital s-au prezentat pentru oferta 2.300 de investitori, din care 1.900 la sediul din Bucuresti. Cei care au subscris fac parte din diferite categorii profesionale sau sociale, iar cele mai aglomerate zile au fost ultimele trei", spune Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest, societate de servicii de investitii financiare care a facut parte din grupul de distributie a actiunilor Transgaz.
Avalansa investitorilor dornici de a-si p