Pe 14 decembrie 1989,la ora 16.00, in Piata Unirii ar fi trebuit sa se declanseze o ampla miscare de protest impotriva regimului comunist. Semnalul inceperii revoltei era "Primavara cade joi". Actiunile de protest initiate de Frontul Popular Roman au fost anihilate in doar cateva minute, capii revoltei fiind ulterior anchetati de Securitate.
Primaria municipiului Iasi a anuntat recent ca Guvernul Romaniei se pregateste sa acorde capitalei Moldovei titlul "Iasi – oras initiator al Revolutiei". Municipalitatea s-a grabit sa convoace astazi o sedinta de Consiliu Local in care sase revolutionari vor primi titlul de cetatean de onoare al municipiului
Adevarul despre cele petrecute pe 14 decembrie 1989 in centrul Iasiului a fost intors pe toate fetele in dezbaterile organizate de autoritati si nu s-a tras pana acum vreo concluzie.
Mitingul urma de la Iasi sa adune laolalta muncitori si studenti. La ora la care ar fi trevuit sa inceapa, Piata Unirii era plina cu militieni. Sub pretextul organizarii la Iasi a Dinamoviadei la judo, hotelul "Unirea" era plin de forte de represiune. Timp de aproape o ora, membrii grupului Frontul Popular Roman au stationat in piata, dar fara sa-si citeasca discursurile pregatite dinainte. Organizatorii manifestarii s-au retras la barul hotelului "Unirea", renuntand la ideile revolutionare. Tentativa de revolta a esuat, capii revoltei fiind ulterior arestati pana pe 22 decembrie.
Torturati de Securitate
Scanteia revoltei de la Iasi a fost stinsa rapid de fortele oculte ale lui Ceausescu. Cine au fost actorii represiunii din 14 decembrie? S-a vorbit foarte putin despre omul care a dirijat inabusirea Revolutiei de la Iasi, cel care se afla in decembrie 1989 in fruntea Securitatii iesene: colonelul Constantin Ciurlau. In vizorul Securitatii se afla de cateva luni un grup conspirativ intitulat Frontul Popular Ro