Cantitatea mare de calorii care se găseşte în castane vine din carbohidraţii conţinuţi şi nu din grăsime. Acest aliment are un conţinut foarte mic de colesterol, este foarte puţin bogat în sodiu şi constituie una dintre cele mai bune surse de fibre dietetice. Tocmai de aceea, castanele sunt cea mai bună alegere pentru cei care vor să îşi păstreze silueta şi pentru cei care au probeleme cu inima. De asemenea, castanele conţin cantităţi mici, dar importante de vitamina C (ajută organismul să reziste în faţa infecţiilor şi grăbeşte vindecarea rănilor).
În castane se mai găseşte tiamină, care aduce un plus de energie corpului şi reglează apetitul, şi riboflavină, care are rol de metrabolizare a mâncării. Specialiştii recomandă ca un adult să mănânce 5 castane pe zi (42 g). Mai mult, atunci când se consumă castane trebuie eliminate din alimentaţie alte surse care au multe calorii. Pentru a evita introducerea în organism a unor cantităţi mari de sodiu şi grăsime trebuie evitate castanele sărate şi cele prăjite în ulei. Cel mai bine este să se consume castane coapte în cuptor la 180 de grade Celsius, pentru câteva minute.
Castanele au şi avantajul că rezistă în timp. Cine vrea să le depoziteze trebuie să ştie că ele rezistă o săptămână dacă sunt depozitate într-un loc răcoros şi uscat sau pot fi ţinute în frigider timp de o lună. De asemenea, la congelator, castanele rezistă şi şase luni. În 100 de grame de castane se găsesc 174 de calorii. Tot în 100 de grame de castane se găsesc 0,6 g de grăsime, 3,4 g de proteine, 34,3 g de carbohidraţi şi 8,1g de fibre. (Ş.C.)
Cantitatea mare de calorii care se găseşte în castane vine din carbohidraţii conţinuţi şi nu din grăsime. Acest aliment are un conţinut foarte mic de colesterol, este foarte puţin bogat în sodiu şi constituie una dintre cele mai bune surse de fibre dietetice. Tocmai de aceea, castanele sunt cea