Operatiunile de asomare a porcilor semisalbatici suspecti de infestare cu pesta, din perimetrul Parcului Natural "Balta Mica a Brailie" s-au finalizat, joi, 13 decembrie. In total, au fost euthanasiate 1.766 de exemplare, cu sprijinul proprietarilor animalelor, care au folosit metodele cele mai eficiente de prindere a porcilor condamnati la moarte. Totusi, dat fiind ca, in urma cu doar patru saptamini, cind s-a facut vaccinarea si inventarierea porcilor, numarul acestora a fost stabilit la 2.225 de capete, se poate spune ca actiunea reprezinta, deocamdata, un semisucces. Sau un semiesec! Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Braila, ne-a explicat ca au mai ramas citeva sute de porci, pe grindurile inconjurate de ape, dar acestia vor fi doboriti cu ajutorul vinatorilor. Care vinatori au fost chemati in ajutor si pentru impuscarea celor 17 mistreti, citi se presupune ca se afla in incinta Parcului Natural, deoarece si acestia pot fi purtatori ai virusului pestos. Partidele de vinatoare nu sint, insa, la fel de eficiente ca asomarea facuta prin metoda stringerii porcilor semisalbatici in tarcuri si impuscarea lor in cap, cu glont captiv. In doua zile, miercuri si joi, vinatorii au reusit sa dea gata doar doi mistreti, din cauza dificultatii terenului.
Proprietarii porcilor lasati sa creasca in semisalbaticie vor primi despagubiri banesti substantiale, fiindca le-au fost omorite animalele. Asta desi, potrivit legii, in incinta Parcului Natural, este interzisa cresterea animalelor domestice.
Reamintim ca, in septembrie, au fost gasiti in Balta Mica trei porci semisalbatici morti, iar analizele de laborator au demonstrat ca unul dintre acestia era purtator de pesta porcina, o boala extrem de periculoasa pentru aceste animale. Scapata de sub control, pesta poate ucide rapid efective mari de porci, pe o ar