» O prietena mi-a pus urmatoarea intrebare simpla: daca ar fi sa fac o lista cu cele mai importante trei criterii dupa care as judeca un fond de pensie, care ar fi acelea?
Ca sa fiu sincer as fi vrut ca grila sa fie mai generoasa. "Macar vreo cinci", i-am raspuns. Ea, nu si nu. "Trei, ca si-asa am destule batai de cap", a insistat. Buuun! Asa ca pentru oameni grabiti si refractari la prea multe detalii am creat grila 3R: Randament, Risc, Reputatie. Sa le luam pe rand:
Randament – adica dobanda, castigul pe care il ofera fondul in care am investit banii de pensie. Tot omul se uita la castig, fie ca e vorba de banii depusi la banca, investiti la bursa, ori in alte forme de plasament. In primii doi ani e poate prematur sa vorbim de randamente cata vreme piata pensiilor si obligatorii, si facultative e in formare. Eu unul, dupa primul an, as trece in revista toate fondurile (acum 18 la numar) sa vad cum sta fiecare si ce performante are fondul meu. M-as uita daca e in primii cinci sau, macar, daca e peste media randamentelor pietei. O prima comparatie pe care as face-o ar fi cu inflatia anuala. Daca randamentul nu e semnificativ peste inflatie, m-as gandi serios sa caut alt fond, cu performante mai bune
Risc – e strans legat de randament. Un risc mai mic aduce si un randament mai redus. Pot, de exemplu, sa-mi asum un risc mai mare in primii 10-15 ani, dupa care, pe masura ce ma apropii de pensionare, sa incep sa devin mai prudent.
Deocamdata, asa cum arata structurile de plasamente anuntate de fondurile de pensii obligatorii deja active, se poate spune ca riscurile sunt comparabile. Mai mult de jumatate din bani vor merge catre titluri de stat si maximum o treime din bani in investitii pe burse. Totusi, exista unele diferente care in timp vor distila administratorii mai indrazneti de cei mai conservatori.
Reputatie – e