Bucuria unui maramureşean care a câştigat un proces cu statul a fost de scurtă durată, după ce omul a constatat că cheltuielile de judecată au fost mai mari de zece ori decât paguba pe care a reclamat-o.
Povestea lui Victor Pop, din localitatea Seini, a început în urmă cu trei ani, când Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a început campania de eradicare a anemiei infecţioase a cailor, boală cunoscută drept SIDA cailor. În cadrul campaniei, au fost identificaţi caii care sufereau de această boală, iar proprietarii au fost obligaţi să-i predea pentru sacrificare, cu promisiunea că vor fi despăgubiţi.
Şi Victor Pop a fost printre persoanele care au fost nevoite să predea calul autorităţilor. „Medicul veterinar a venit la mine în curte şi mi-a spus că, dacă nu voi preda calul, mă vor amenda cu 60 de milioane (de lei vechi - n.r.). Eu m-am speriat şi l-am dat. A mai spus că în 30 de zile ne vor despăgubi, dar nici după un an nu ne-au dat banii”, povesteşte omul.
După ce a aşteptat mai multe luni în zadar, Victor Pop s-a înscris în audienţă la prefect de mai multe ori, însă de fiecare dată, răspunsul a fost acelaşi: nu sunt bine întocmite dosarele, astfel că plăţile nu pot fi efectuate.
Seineanul a vrut să facă plângere chiar şi la poliţie, însă de acolo răspunsul a fost că, pentru a i se face dreptate, trebuie să se prezinte în instanţa judecă- torească, nu la poliţie. Astfel, omul nu a mai stat pe gânduri, şia angajat un avocat şi a dat în judecată Ministerul Agriculturii, Direcţia Agricolă şi pentru Dezvoltare Rurală Maramureş şi DSVSA Maramureş.
Procesul a fost judecat la Judecătoria Baia Mare şi Victor Pop a avut câştig de cauză, numai că sentinţa dată în 5 octombrie a stabilit că omul e îndreptăţit la suma reprezentând contravaloarea calului, adică 2.200 de lei, în timp ce chelt