>> Circa 300 de atacuri au fost raportate în acest an şi sute de mii de dolari au fost plătiţi pentru răscumpărarea navelor sau a marinarilor. Pentru mulţi, pirateria pare de domeniul >> Circa 300 de atacuri au fost raportate în acest an şi sute de mii de dolari au fost plătiţi pentru răscumpărarea navelor sau a marinarilor.
Pentru mulţi, pirateria pare de domeniul trecutului şi are chiar o notă romantică. În realitate însă, este o plagă a timpurilor noastre, iar piraţii moderni sunt foarte diferiţi de acei "ticăloşi simpatici" care populează filmele cu Johnny Depp. Statisticile arată că atât frecvenţa, cât şi violenţa actelor de piraterie au crescut în ultimii ani.
Biroul Internaţional Maritim (BIM), un organism cu sediul la Londra, a raportat în septembrie că atacurile la scară globală asupra navelor au crescut cu 14% în primele nouă luni ale lui 2007 faţă de 2006.
Potrivit statisticilor, circa 300 de atacuri s-au petrecut până în octombrie. Totuşi, având în vedere că multe companii maritime nu raportează incidentele pentru a nu determina creşterea taxelor de asigurare, putem presupune că numărul real al atacurilor este mai mare.
>> Nivelul violenţei în zonele de risc este inacceptabil de mare
Pottengal Mukundan,
directorul BIM
Multe dintre zonele de risc se află în apropierea ţărilor în curs de dezvoltare, deoarece criminalitatea este legată întotdeauna de sărăcie.
Frecvenţa şi violenţa atacurilor - în creştere
Datele Centrului pentru Piraterie al BIM, cu sediul în Kuala Lumpur (Malaysia), arată că cele mai periculoase zone sunt apele din zona Somaliei şi a Nigeriei şi că atât frecvenţa, cât şi violenţa actelor de piraterie au crescut în ultimii ani.
În zona Somalia, au fost 26 de atacuri în acest an, faţă de opt anul trecut, iar în unele cazuri au fost omorâţi marinari. @N_