De aproape 200 de ani, de extragerea bilelor din urne se ocupă elevii unei şcoli din Madrid. Campania publicitară din acest an se adresează şi imigranţilor Luis Zorilla, un celebru
De aproape 200 de ani, de extragerea bilelor din urne se ocupă elevii unei şcoli din Madrid. Campania publicitară din acest an se adresează şi imigranţilor
Luis Zorilla, un celebru politician spaniol, spunea: "Spaniolii se împart în două categorii: raţionalişti şi catolici. Catolicii cred în minuni, raţionaliştii, în Loteria de Crăciun".
Anual, 45 milioane de "raţionalişti" speră să câştige marele premiu al Loteriei de Crăciun, trei milioane de euro. Speranţele sunt în mâinile elevilor Şcolii Ildefonso din Madrid, aşa cum a decis, în urmă cu aproape 200 de ani, prima comisie de organizare a loteriei.
Pentru Diana Dobre (30 de ani), funcţionară în Castellon, este al treilea an în care participă la Loteria de Crăciun.
"O singură dată am câştigat, o sumă neînsemnată, însă joc pentru că îmi place extragerea. Timp de patru ore nu mă dezlipesc din faţa televizorului; pe măsură ce se anunţă numerele câştigătoare apar şi norocoşii, iar bucuria lor este contagioasă." Diana a cumpărat un cupon, a zecea parte dintr-un bilet. Un bilet complet are zece cupoane, cu acelaşi număr, dar cu serii diferite.
În fiecare an, în august, se emit 85.000 de bilete. Preţul unui cupon este de 20 de euro, iar preţul unui bilet - 200 de euro. "Nu sper să câştig milioane, dar mi-ar veni bine un ajutor să-mi cumpăr un apartament", spune Diana Dobre. Dacă numărul Dianei iese câştigător al marelui premiu, având un singur cupon din bilet, îi revin 300.000 de euro.
Două secole de tradiţie
Loteria de Crăciun dă startul sărbătorilor de iarnă în Spania. Celebrată pe 22 decembrie, a devenit o tradiţie foarte bine conservată de-a lungul vremii.
Din 1811, când s-a