Balonul inteligent, Teamgeist2, a fost prezentat in cursul acestei saptamani, pe stadionul Yokomahama din Japonia, de Gunter Pfau, cel care gestioneaza relatiile dintre FIFA/UEFA si Adidas, si Christian Holzer, managerul general al Cairos Tehnologies.
Atractiile evenimentului au fost, fara indoiala, modelul unei jumatati de minge cu cip si versiunea transparenta, in care erau vizibile cele 12 minibrate ce sustin cip-ul din centru balonului. "Prin aceasta tehnologie urmarim ca jucatorii sa-si imbunatateasca performantele. Este foarte usor sa acuzam arbitrii, insa discutiile despre cum am putea sa-i ajutam sunt un subiect delicat. Noi incercam sa-i sustinem in concordanta cu regulamentul International Football Association Board (n.r. – organizatia care decide schimbarile de regulament). Aceasta tehnologie este concentrata doar pe linia de poarta", a precizat Pfau.
Aceasta modalitate de a afla in timp cat mai scurt daca mingea a trecut linia portii in cazurile in care vizibilitatea este obturata partial/total sau in care faza este prea rapida a mai fost folosita in cadrul Cupei Mondiale U-17 din 2005, desfasurata in Peru. Fata de acea tehnologie, care se baza si pe pozitionarea in jurul gazonului a catorva senzori, cea noua implica o logistica mai simpla. "Niste cabluri foarte subtiri sunt amplasate in gazon la o adancime de 15-20 de cm in jurul portii. Acestea creeaza un camp magnetic ce transmite informatia catre cip-ul din balon. Cand mingea trece linia portii, mesajul GOAL va fi vizibil pe ceasurile speciale purtate de cei patru oficiali ai partidei", a explicat Holzer, precizand ca instalarea sistemului dureaza doar o zi. Cel care va valida semnalizarea sistemului va fi centralul intalnirii.
In perioada testelor s-a monitorizat cu atentie cum se prezinta balonul in toate situatiile ce apar intr-un joc de fotbal. De exemplu, indiferent cat de putern