Pieţele oraşelor din vest sunt ticsite de brăduţi şi brazi autohtoni şi de import, preţurile variind între 50 şi 700 de lei pe bucată. Sursa: Horia C
Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă conţin, pe lângă aprovizionarea cu cadouri sau cu alimente pentru masa de Crăciun şi pregătirea bradului. Cei mai mulţi au dat deja o raită prin pieţe ca să vadă care sunt preţurile la brazi şi ca să îşi ajusteze bugetul de la sfârşit de an. În pieţele timişorene, preţurile variază în funcţie de cum arată bradul sau molidul, de cât este de stufos dar şi de mărime şi chiar de provenienţă. În Piaţa 700 din Timişoara, brazii autohtoni sunt mai scumpi chiar decât cei din import. „Am adus din Germania, sunt din pepinieră. Acolo pentru asta îi ţin, pentru Crăciun, au sute de hectare. Avem pentru toate buzunarele, de la 40 la 350 de lei”, spune un comerciant. În altă parte a pieţei, preţurile pentru un brăduţ autohton cu numai câteva crenguţe porneşte de la 50 de lei, iar unul mare, de trei metri poate ajunge şi la 700 de lei. „Suntem din Alba, de acolo îi aducem în fiecare an. Astea sunt preţurile, ce să facem, stăm aici în frig”, spune un bărbat.
Protecţie prin marcare cu crotali
Pentru a fi siguri că brazii comercializaţ i pe pieţele din România au fost tăiaţi legal, de anul trecut a fost introdus un sistem de marcare a coniferelor cu crotali. „Este rotund, de mărimea unei monede, care se prinde pe ramură. Însemnul este făcut de Imprimeria Naţională şi are elemente de siguranţă. Crotalii se eliberează de Inspectoratul Teritorial Silvic atât pentru cei care aduc din străinătate, cât şi pentru brazii autohtoni”, spune Florian Borlea, directorul Direcţiei Silvice Timiş. În paralel, se fac controale de Poliţie, Jandarmerie şi Inspectoratul Silvic atât prin pieţe, cât şi pe trasee pentru a-i depista pe cei care aduc brazi tăiaţi ilegal.
EC