Pe 16 decembrie 1989, la Timisoara, manifestatia de protest contra regimului comunist creste in amploare, cuprinzind intregul oras. Tot atunci au loc si primele arestari, urmate de represiunea brutala a manifestantilor. In zilele ce aveau sa vina, revolutia se va extinde in mai multe orase din tara, culminind cu fuga lui Nicolae Ceausescu, de pe 22 decembrie. Trei zile mai tirziu, dictatorul comunist avea sa fie ucis. In Romania, istoria o luase razna.
In ziua de 15 decembrie, un mic grup de oameni se aduna in fata casei pastorului reformat Tokes Laszlo. Acestia erau nemultumiti de decizia de mutare fortata a liderului lor religios intr-un alt oras al tarii. La un moment dat un securist - aflat la datorie, in zona - este luat la bataie. Seara se cinta (e drept ca destul de sfios) "Desteapta-te romane" si se striga lozinci contra lui Ceausescu.
A doua zi, pe 16 decembrie, demonstratia din fata casei pastorului Tokes se extinde in intregul oras si protestele capata tot mai mult un caracter anti-comunist. Intervin fortele de politie si securitate, sprijinite si de armata, si se fac primele arestari.
Represiunea continua si pe 17 decembrie, odata ce manifestatiile de protest cresc in amploare. In dupa amiaza si in seara acelei zile se trage in protestatari.
Pe 18-19 decembrie, ca urmare a represiunii brutale de pina atunci, manifestatiile scad putin in amploare. Protestatarii au intrat in Comitetul Judetean si au aruncat pe fereastra documentele partidului, brosurile de propaganda, scrierile lui Ceausescu si alte simboluri ale puterii comuniste. Au incercat sa incendieze cladirea, dar de aceasta data au fost opriti de unitati militare.
In seara zilei de 18 decembrie, cadavrele celor impuscati mortal la demonstratie, dar si ale unor raniti executati in Spitalul Judetean, au fost sustrase de la morga spitalului si duse la