Din 2008, cultivatorii de roşii care îşi vând producţia firmelor de procesare vor primi subvenţii din fonduri europene, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Agriculturii. Condiţiile pe care producătorii trebuie să le îndeplinească sunt contractarea unei suprafeţe de cel puţin 0,3 hectare cultivate cu roşii şi o densitate a culturii de minim 30.000 de plante cultivate la hectar. „Valoarea fondurilor alocate de Uniunea Europeană pentru sprijinirea cultivatorilor de roşii care livrează producţia spre procesare este de circa 800.000 de euro, aferentă cotei noastre de tomate destinate procesării.
Acest tip de sprijin nu a fost acordat în acest an pentru că regulamentul european a apărut abia în noiembrie, dar de la anul va fi acordat“, a declarat pentru Mediafax Ştefan Drăgan, director în Ministerul Agriculturii. Totodată, asemenea agricultorilor europeni, şi cei autohtoni vor trebui să respecte condiţiile agricole şi de mediu şi regulile pentru îngrijirea solului. Unităţile de procesare care preiau producţia de roşii pot obţine o autorizaţie de la Ministerul Agriculturii, autorizaţie care este opţională, a precizat Ştefan Drăgan. „Fermierii care dau producţia prin intermediari nu vor primi subvenţia; trebuie să aibă contract direct cu procesatorii” a mai explicat acesta. (T.P)
Din 2008, cultivatorii de roşii care îşi vând producţia firmelor de procesare vor primi subvenţii din fonduri europene, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Agriculturii. Condiţiile pe care producătorii trebuie să le îndeplinească sunt contractarea unei suprafeţe de cel puţin 0,3 hectare cultivate cu roşii şi o densitate a culturii de minim 30.000 de plante cultivate la hectar. „Valoarea fondurilor alocate de Uniunea Europeană pentru sprijinirea cultivatorilor de roşii care livrează producţia spre procesare este de circa 800.000 de euro, aferentă cotei noastre de to