Cel care a remarcat talentul actorului a fost maestrul Radu Beligan, responsabil de transferul lui George Motoi la Teatrul Naţional Bucureşti, în 1970.. Sursa: TNB
1 /.
George Motoi s-a născut pe 22 ianuarie 1936 la Arman Caliacra, în Bulgaria. Se stabileşte împreună cu părinţii la Brăila în 1940 şi urmează cursurile primare la şcoala din Dudeşti. Între 1950 şi 1954 frecventează Şcoala Populară de Artă, în paralel cu studiile de la Grupul Şcolar din Brăila. Este admis în 1954 la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care îl absolvă în 1958, la clasa profesoarei Irina Răchiţeanu, şi este repartizat la Teatrul din Piatra-Neamţ, unde, împreună cu câţiva colegi, pune bazele „Teatrului Tineretului de Azi“.
Este remarcat de reprezentanţii Teatrului din Bacău, care îl „împrumută“ pentru rolul principal din Don Carlos de Schiller, în regia lui Ion Olteanu. Obţine transferul la teatrul bacăuan, unde este distribuit în numeroase roluri de mare diversitate şi atrage atenţia prin interpretarea de excepţie a Bufonului din piesa „A douăsprezecea noapte“ de Shakespeare.
Traseul profesional îl aduce la Cluj, unde obţine consacrarea datorită rolului Caligula, din piesa omonimă scrisă de Albert Camus. Radu Beligan îl invită pe George Motoi în echipa de actori a TNB, iar din 1970 şi până astăzi este actor pe principala scenă românească. Joacă în numeroase piese, printre care se numără „Simfonia patetică“, „Richard al III-lea“, „Despot Vodă“, „Numele trandafirului“ sau „Macbett“.
În afară de rolurile interpretate în piesele de teatru, George Motoi s-a remarcat şi ca actor de film, jucând în peste 45 de producţii, dintre care amintim - „Şapte zile“, „Fraţii Jderi“, „Pe aici nu se trece!“, „Trandafirul galben“, „Adela“, „Anotimpul iubirii“ sau „Colierul de turcoaze“. A fost căsătorit cu actriţa Cezara Dafi