Cercetătoarea maghiară Andrea Varga şi-a consacrat viaţa reabilitării ofiţerului Teodor Mărgineanu şi a tuturor victimelor comunismului.
Povestea locotenentuluiTeodor Mărgineanu,executat de Securitateacomunistă în Pădurea Gherlaacum 50 de ani, a început să fiecunoscută de-abia anul trecut.
Atunci, tânăra cercetătoaremaghiară Andrea Varga a reuşitsă găsească, după eforturiîndelungate, dosarele secretereferitoare la această încercarenecunoscută de provocare a uneiinsurecţii armate vizând răsturnareatotală a regimului comunist,după modelul evenimentelorcare se desfăşurau înacel an în Ungaria.
Împotriva Goliatuluisovietic
Planul locotenentului TeodorMărgineanu, originar dinjudeţul Mureş, încartiruit întoamna lui 1956 la o unitatemilitară din Prundul Bârgăului,judeţul Bistriţa-Năsăud, şi alfidelilor săi, organizaţi într-un„comitet revoluţionar“, a fostsupranumit ulterior, de puţiniicare au aflat sau şi-au amintit deel în anii comunismului, „Republicade la Bârgău“.
Extrem de îndrăzneţ şi utopic,dând dovadă de idealismuldisperării care îl stăpânea petânărul locotenent, planul(având ca lozincă „Afară cuarmata sovietică din ţară!“) viza,iniţial, sustragerea armamentuluiexistent în depozitul demuniţii al unităţii, arestareaofiţerilor ostili şi plecarea înmarş spre Bistriţa, unde ar fiavut loc solidarizarea cu militariide la unitatea de tancuri dinoraş. Marşul trebuia să continuespre Gherla, pentru a-i elibera pedeţinuţii din penitenciarul deacolo, după care urmau un asaltasupra Clujului şi un raid laBraşov, pe-atunci Oraşul Stalin.Ulterior, trebuia să aibă locjoncţiunea cu alţi militari,pentru ca în final să se porneascăspre Bucureşti.
Gruparea a fost trădată însăde un camarad, soldatul-şoferTripovici, iar Teodor Mărgineanua fost arestat, în decembrie1956, după două zile în care afost hăituit prin satel