Au trecut 18 ani de la marea scanteie, dar scanteile mai mici nu reusesc sa ne aprinda curajul de-a ne desprinde total de comunism. O facem la nivelul declaratiilor, parca pentru a ne convinge pe noi insine ca vorbim serios. Dar boala nu ne-a iesit din fiinta si, deoarece generatiile tinere cresc la umbra maturilor, imbolnaviti pana in maduva, convalescenta va fi mai lunga decat s-a sperat la revolutie.
Au trecut 18 ani de la clipa cand fitilul revolutiei a fost aprins, la Timisoara. Putini mai stiu ca, inainte cu doua zile, la Iasi, existase o tentativa de scanteie. Pe strazile orasului moldav aparusera fluturasi: "Participati la demonstratia din Piata Unirii la 14 XII 1989, ora 16".
- Se implinesc 18 ani de la inceputul Revolutiei romane
- Kissinger: SUA au gresit invitand URSS sa intervina in Romania la Revolutie
- Dupa 18 ani, europarlamentarul Tokes transmite un mesaj din Australia
- Iasiul va primi titlul de "oras initiator al Revolutiei din 1989"
Inconstientul initiator al protestului, Stefan Prutianu, economist la Centrul de Cercetare, avusese calculele lui, care nu se potriveau cu cele ale Securitatii.
Si-a amintit zilele trecute de el deputatul iesean Petru Movila, care a explicat, cu frustrare, ca pe 16, cand la Timisoara incepeau primele manifestatii, revolutionarii moldoveni erau deja in beciurile Securitatii.
Cel ce urma sa traga clopotele de la Mitropolie, Vasile Vicol, a fost ridicat dimineata. Au urmat altii, care se pregateau sa participe la miting cu o lumanare in mana, ca semn de recunoastere. In Piata Unirii au ajuns vreo 200 de oameni si au fost bine intampinati: tot atatia militieni si securisti.
Tokes
Inabusita in fasa la Iasi, revolutia si-a aprins flacara la Timisoara, avandu-l in centru pe pastorul (pe-atunci) Tokes Laszlo. Mo