Proiectul "Legea Invatamantului Superior" prevede ca o institutie de invatamant superior poate utiliza in titulatura de universitate numai dupa conferirea statutului de acreditare. Titlul ce poate fi utilizat inainte de acreditare este de institutie de invatamant superior. Proiectul de act normativ mai prevede ca rectorii sunt alesi de senatul facultatii prin vot de 50% +1, dar sunt demisi numai daca doirinta este exprimata de doua treimi din membrii Senatuluil si "la propunerea a minimum 1/3 din numarul membrilor structurii de conducere care i-a ales".
Rectorul este ales in universiate
Rectorul si decanul sunt alesi de catre Senatul universitatii, respectiv consiliul facultatii cu jumatate plus unu din voturile valabil exprimate in structurile deliberative de conducere respective.
Pot candida pentru functia de rector profesori universitari din tara sau strainatate, care au dovedit experienta manageriala, performante profesionale si stiintifice si integritate morala.
Rectorul, respectiv decanul, pot fi demisi cu votul a 2/3 din numarul membrilor Senatului, respectiv consiliului facultatii la propunerea a minimum 1/3 din numarul membrilor structurii de conducere care i-a ales.
Functiile de rector, prorector si decan pot fi degrevate de atributiile didactice si in urma negocierii cu angajatorul, fiind remunerati cu minim dublul salariului de baza al functiei didactice pe care o detine.
Mandatul rectorului, prorectorului si al decanului este de 4 ani. O persoana poate indeplini functia de rector, prorector sau decan, in aceeasi universitate, pentru inca un mandat succesiv.
Pentru gestionarea administratiei universitare, rectorul numeste un director general administrativ care a fost selectat prin concurs public. Directorul general administrativ are atributiile stabilite de rector si prevazute intr-un cont