Ministrul Cristian Adomniţei (foto) va lansa astăzi noul pachet de legi ale Educaţiei, anunţate iniţial pentru luna septembrie. Proiectele legislative care urmează să fie supuse
Ministrul Cristian Adomniţei (foto) va lansa astăzi noul pachet de legi ale Educaţiei, anunţate iniţial pentru luna septembrie.
Proiectele legislative care urmează să fie supuse dezbaterii publice timp de o lună pun mare accent pe schimbarea duratei învăţământului obligatoriu, pe descentralizarea financiară, impunerea de noi standarde de pregătire a profesorilor şi o altă modalitate de alegere a rectorilor.
Pachetul de legi cuprinde trei proiecte: Legea învăţământului preuniversitar, cea a învăţământului superior şi Statutul personalului didactic.
Principala modificare operată în zona educaţiei timpurii se referă la structura învăţământului preuniversitar, care ar urma să înceapă de la trei ani şi să se încheie la 16 ani.
În al doilea rând, tezele cu subiect unic vor fi susţinute de elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a şi vor constitui principalul criteriu de admitere la liceu. O altă prevedere este introducerea criteriului de performanţă în şcoli, în sensul că unităţile de calitate vor fi susţinute financiar mai bine, în timp ce şcolile slabe se vor închide.
Absolvenţii care vor să devină profesori trebuie să facă minimum doi ani de stagiatură, după care se pot înscrie la concursul de definitivat. Examenul poate fi susţinut de trei ori în cinci ani.
Rectorii, aleşi de comunitatea academică
La nivelul învăţământului superior, cea mai importantă schimbare o reprezintă modalitatea de alegere a rectorilor, desemnaţi până acum de către senatul universităţii. Din acest motiv, în multe facultăţi controlul era preluat de familii de universitari. Noutatea este că universităţile vor putea opta pentru alegerea rectorului prin întreaga comunitate