Aproximativ 10% din numarul jucariilor vandute pe piata europeana reprezinta contrafaceri si pot periclita sanatatea copiilor.
Conform studiului realizat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) si preluat de Reuters, pana la 7% dintre produsele comercializate pe piata mondiala, de la siropul de tuse si pana la componentele auto, sunt contrafacute. Majoritatea produselor de acest gen din Uniunea Europeana provin din China, Thailanda, Maroc sau Turcia, dar utilizarea unor trasee complexe la transportarea acestora le poate ascunde originea. Falsificatorii, care opereaza mai ales in perioadele in care cererea este ridicata, se concentreaza asupra marcilor renumite, in special in cazul produselor cu utilizare indelungata, precum jucariile. "Personaleje Spiderman, Batman, Star Wars sunt nume mentionate adesea in acest context", a afirmat John Anderson, seful Grupului Mondial impotriva Bunurilor Contrafacute. Ponderea indicata de studiul ONU, de 10%, "ar putea fi subestimata", apreciaza Anderson, iar pentru a evita aceste produse consumatorii trebuie sa achizitioneze jucariile dorite din magazinele cu renume.
Piata de produse contrafacute a atras cele mai mari organizatii criminale, inclusiv Triada din China, Yakuza din Japonia, Camorra din Italia si mafia ruseasca. Cu toate ca grupurile de crima organizata sunt recunoscute in general mai ales pentru traficul de droguri, implicarea acestora in activitati de productie de bunuri false poate genera adesea profituri mai mari. Spre exemplu, un program informatic copiat pe piata subterana contra sumei de 20 de euro poate fi vandut cu pana la 45 de euro, o marja de profit mai mare decat in cazul vanzarii de droguri. Aproximativ 10% din numarul jucariilor vandute pe piata europeana reprezinta contrafaceri si pot periclita sanatatea copiilor.
Conform studiului realizat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU)