Taxa de prima inmatriculare este necesara atat pentru protejarea mediului inconjurator, cat si pentru protejarea economiei romanesti, sustine premierul Calin Popescu Tariceanu, care este de parere ca, in lipsa acesteia, Romania s-ar putea transforma in lada de gunoi a Europei. Primul ministru a raspuns, astazi, intrebarilor deputatilor pe tema taxei de prima inmatriculare. Dezbaterea a fost ceruta de parlamentarii democrati si de cei conservatori, care sustin ca taxa de prima inmatriculare nu este una de mediu, ci o masura fiscala, si cer anularea acesteia.
Calin Popescu Tariceanu este de parere ca, in cazul in care taxa de prima inmatriculare ar fi anulata, romanii ar fi cei care ar plati chiar cu sanatatea lor, pentru ca, in scurt timp, poluarea ar fi mai mare. "Eliminarea taxei pentru poluarea provenita de la autovehicule ar costa Romania infinit mai mult decat mentinerea ei. Daca nu o mentinem, peste cativa ani romanii vor plati insutit decontul poluarii produse de mii de masini de ocazie. Taxa e necesara, intrucat nivelul de poluare din Romania este deja ingrijorator. Comisia Europeana nu a cerut eliminarea taxei, ci a emis recomandari pentru reasezarea sistemului de taxare pe alte principii.", a afirmat primul ministru.
El sustine ca taxa favorizeaza si productia interna, pentru ca, atata timp cat taxa este mentinuta, mai multi romani vor prefera sa cumpere masini noi din productia interna, scutite de plata acestei taxe, mai degraba decat masini vechi din alte tari europene.
Majoritatea partidelor politice cer, insa, anularea taxei, sau macar modificarea ei.
PSD solicita Guvernului alinierea taxei de prima inmatriculare la normele Comisiei Europene, astfel incat aceasta taxa sa fie mai mare la masinile noi. "Mai exact dorim sa se elimine diferenta dintre taxa aferenta importurilor de masini noi si cele second-hand si, pe d