Potrivit proiectului de lege "Statutul Personalului didactic", profesorii isi pot exprima liber opiniile profesionale, daca acestea nu afecteaza demnitatea profesiei si interesul invatamantului. Actul normativ prevede ca dascalii care vor sa ocupe functia de director trebuie sa aiba studii de masterat sau stiinte ale educatiei. Daca legea trece de Parlament, aceleasi reguli se vor aplica si pentru cei care vor sa ocupe functii de conducere in invatamantul gimnazial, liceal si postliceal.
Personalul didactic are dreptul la intreruperea activitatii didactice, cu rezervarea postului, pentru cresterea si ingrijireacopilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, in conditiile legii. De acest drept poate beneficia numai unul dintre parinti sau unul dintre sustinatorii legali.
Personalul didactic poate beneficia de 12 luni de concediu platit la fiecare 9 ani de predare efectiva pentru personalul didactic care finalizeaza cercetari, tratate, studii cuprinse in programe internationale de cercetare; esalonarea efectuarii acestui concediu este aprobata de consiliul de administratie al unitatii de invatamant sau de senatul universitar.
Copiii personalului didactic, admisi in invatamantul de stat pe locuri finantate de la buget pentru studii preuniversitare sau universitare de licenta, sunt scutiti de plata taxelor de inscriere la concursurile de admitere in invatamantul superior si beneficiaza de gratuitate la cazarea in camine si internate, prin suportarea acestor cheltuieli de la bugetul de stat. De aceleasi drepturi beneficiaza copiii personalului didactic pensionat sau decedat, cu cel putin 10 ani vechime in invatamant.
Personalul didactic care insoteste prescolari, elevi sau studenti in tabere si excursii, beneficiaza de gratuitate privind transportul, cazarea si masa, in co