Locuitorii din municipiile reşedinţă de judeţ migrează spre localităţile mici, nepoluate şi mai ieftine.
Preferinţele locuitorilor dinmarile oraşe ale Moldovei parsă se fi schimbat în ultimiizece ani în materie de locuinţe, tendinţa fiind de a se îndreptaspre zonele mai puţin aglomerate şipoluate.
Comuna Miroslava pentru ieşeni
Un pol de atracţie principal pentruieşeni este comuna Miroslava, aflată ladoar cinci kilometri de oraş. Numai înultimii cinci ani, în cea mai dezvoltatălocalitate din jurul Iaşiului, s-auconstruit peste 800 de case noi. Maimult, peste zece industriaşi importanţişi-au ridicat la Miroslava sedii debioruri sau show-room-uri.
„Anul acesta am eliberat circa 350de autorizaţii de construcţii. Gaz existăîn şase sate, urmând ca până la fineleanului viitor toată comuna să aibă gaz”,explică Dan Niţă, viceprimarul dinMiroslava.
Şi la capitolul apă potabilă şi canalizare,autorităţile au făcut prin asocialţiaARSACIS un studiu de fezabilitate,urmând ca proiectul să fie demarat înurmătorii ani. La Miroslava se poateajunge uşor prin cartierul CUG, pe undrum asfaltat.
Gura Humorului,atracţia sucevenilor
Un alt oraş în plină dezvoltare înMoldova este Gura Humorului, aflat la36 de kilometri de municipiul Suceava.„Numai anul acesta am eliberat circa400 de autorizaţii de construcţii, atâtpentru louitorii de aici, cât şi pentrualţii din Suceava, dar şi alte oraşe dinMoldova şi chiar din Bucureşti”,explică Cezar Orheian, şeful serviciuluide urbanism din cadrul Primăriei GuraHumorului.
„Am câştigat un proiect Phare princare se va schimba toată faţa oraşului.În maxim doi ani, vom amenaja aici opârtie de schi foarte modernă, un drumforestier se va transforma în şosea pedouă benzi, mai construim un patinoar,cinci terenuri de sport, două bazine deînot pentru adulţi şi copi