"Vreau sa limitez efectele coruptiei si sa opresc declinul de imagine al justitiei romanesti", a fost una dintre primele declaratii ale Noricai Nicolai dupa nominalizarea sa, de liderii PNL, la functia de ministru al Justitiei. Biroul Politic Central al PNL a nominalizat-o pe Norica Nicolai in aceasta dimineata, decizia avand acceptul majoritatii conducerii liberale. Scaunul de titular la Justitie a ramas vacant dupa demisia, de acum o saptamana, a lui Tudor Chiuariu.
Norica Nicolai a tinut sa sublinieze faptul ca nu va conduce acest minister in beneficiu politic, ci in beneficiul Romaniei, si ca unul dintre primele sale obiective va fi elaborarea unei strategii de prevenire a coruptiei, asa cum au aproape toate tarile europene.
Ea a adaugat ca isi propune ca in timpul mandatului sau sa fie finalizat si un proiect pentru ca Romania sa aiba un nou Cod Penal, in conditiile in care, spune ea, Codul Penal actual este cel din anul 1969, care a suferit, insa, diferite modificari.
Favorita la ocuparea postului
Senatorul Norica Nicolai era favorit la ocuparea postului de ministru al Justitiei, ea primind 28 de voturi "pentru" si doar unul "impotriva" in Biroul Politic Central al PNL.
Propunerea urmeaza sa fie trimisa presedintelui Traian Basescu.
Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Bogdan Olteanu si Ludovic Orban au declarat, pe rand, ca Nicolai este cea mai buna solutie.
Norica Nicolai si-a dorit de multa vreme acest portofoliu, insa surse liberale afirmau insa ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu ar fi fost in totalitate de acord cu aceasta nominalizare. El ar avea doua motive: raporturile acesteia cu serviciile de informatii si faptul ca a fost procuror inainte de 1989. Tariceanu risca insa sa se trezeasca cu o solicitare de remaniere a Cabinetului din partea vicepresedintilor PNL, daca nu