Desi de Burgh a fost ironizat de-a lungul timpului din cauza muzicii sale siropoase, se pare ca tocmai acest lucru i-a deschis usile in Iran. Cantaretul are de castigat de pe urma imaginii sale inofensive, fiind primul artist international al carui concert a fost acceptat in Teheran. Aici, nicio alta manifestare vestica nu a mai avut loc de la revolutia din 1979.
Conducerea islamica si-a mai relaxat politica vizavi de muzica vestica, permitandu-i lui De Burgh (59 ani) sa cante in capitala Iranului, conform guardian.co.uk. Artistul va sustine un concert anul viitor, in fata a circa 12.000 de spectatori, alaturi de Arian - o trupa iraniana. Arian si De Burgh au inregistrat deja o melodie impreuna, "A melody for peace".
Aprobarea concertului vine pe fondul intolerantei manifestate de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad fata de cultura vestica. Acesta a ingreunat accesul la cd-urile cu muzica internationala, iar guvernul a supus presiunii posturile locale, impunandu-le sa promoveze mai multa muzica iraniana in defavoarea celei vestice.
Avand in vedere insa ca De Burgh nu a starnit in niciun fel gura lumii, autoritatile iraniene au fost induplecate, mai ales ca artistul a comentat despre Iran, in 2002, ca este "o tara pe care as vrea sa o vizitez nu doar din motive culturale, ci si pentru ca muzica este un limbaj international care ar trebui auzit de toata lumea".
Deocamdata nu se stie daca autoritatile islamice considera prea "fierbinti" versurile piesei "Lady in red", pentru a o supune cenzurii sau nu.
Concertele pop sunt rare in Iran si sunt aprobate doar dupa ce autoritatile verifica versurile pentru a nu avea influente "non islamice". Multi artisti prefera sa sustina doar concerte instrumentale, pentru a evita eventualele ofense. Desi de Burgh a fost ironizat de-a lungul timpului din cauza muzicii sale siro