Suma- mai puţin de jumătate din contribuţia României la bugetul comunitar
Preşedintele palestinian Mahmud Abbas şi-ar dori un ajutor de 3,85 miliarde de euro pentru perioada 2008-2010
Autorităţile de la Bruxelles au reconfirmat, ieri, cu ocazia desfăşurării, la Paris, a Conferinţei Donatorilor pentru Autoritatea Palestiniană, că rămân principalele finanţatoare ale palestinienilor, promiţându-le un ajutor de 450 milioane de euro (650 milioane de dolari) pentru anul viitor. Finanţarea va proveni, ca şi în cazul celei din anul în curs, din bugetul „Celor 27”, ea urmând să fie îmbogăţită şi de o serie de sume acordate de unele state membre (în 2007, UE a acordat 550 milioane de euro de la buget, suma fiind completată până la un miliard direct de ţările membre). Însă palestinienii sperau, ieri, să obţină promisiuni de ajutor în valoare de 3,85 miliarde de euro pentru o perioadă de trei ani.
Cu toate acestea, comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, nu a menţionat cât de mult va contribui UE în 2009 şi 2010, indicând însă faptul că va fi „o sumă importantă”, informează AP, preluat de Rompres. „Conferinţa de la Paris va demonstra sprijinul comunităţii internaţionale pentru edificarea unui stat palestinian. UE a făcut o promisiune semnificativă, însă este esenţial ca şi alţi donatori - inclusiv state arabe - să împartă această sarcină cu noi”.
Sprijinul financiar acordat de europeni pentru 2008 nu este deloc neglijabil având în vedere că reprezintă, spre exemplu, mai puţin de jumătate decât contribuţia României din acest an (1,17 miliarde de euro) la „cufărul” comunitar. În plus, după cum a declarat secretarul de stat american, Condoleezza Rice, suma de care ar avea nevoie palestinienii anul viitor ar fi „în jurul a 741 milioane de euro” (1,7 miliarde de dolari). Deci, Bruxellesul a acoperit cea mai mare parte din necesaru