Ninge ca-n poveşti. Mă iau după urmă şi mă trezesc intr-o altă lume: cea a satului romănesc. O lume a uliţelor strămte, a colindelor şi a bucatelor strămoşeştiâ¦
Ninge ca-n poveşti. Mă iau după urmă şi mă trezesc intr-o altă lume: cea a satului romănesc. O lume a uliţelor strămte, a colindelor şi a bucatelor strămoşeştiâ¦
⦠O lume pe care eu o redescopăr in spatele porţilor groase, de la Muzeul Satului din Bucureşti. Sunt la 16 decembrie ultima zi a programului "Florile Dalbe". La Muzeu se rememorează Ajunul Crăciunului, aşa cum se sărbătoreşte el in satul romănesc. Gurmandă fiind, caut cu ochii bucate. Şi aşa dau de Vasile Margheş, ardelean venit la Bucureşti cu felurite preparate tradiţionale. Şunculiţa ardelenească, jamboanele, kaiserul, cărnaţii de vită, cei de porc, şi cei picanţi, costiţa afumată şi ceafa rulată sunt doar o parte din bucatele aduse tocmai din Ardeal. Preparatele sunt "sută la sută naturale" ne garantează Vasile Margheş. "Fără adaosuri, fără E-uri. Carnea este pur şi simplu saramurată sau afumată" detaliază ardeleanul nostru. Şi, ca să nu existe dubiu, mă pofteşte să gust. Iau puţin muşchi umplut şi incerc să imi dau seama care ar fi reţeta. In zadar. Aşa că il intreb pe producător, iar el imi explică cum "muşchiul de porc este ţinut, vreo trei, patru zile intr-un sos. Sosul este făcut din piper, boia şi usturoi. Apoi, se dă o gaură la mijlocul muşchiului, se umple cu un cărnat şi se bagă la afumat, căteva zile". Căt de gustos este⦠nu rămăne decăt să vă convingeti singuriâ¦
ColindătoriEu imi continui periplul prin marea de zăpadă şi o descopăr pe Maria Corău, o prietenă mai veche pe care am intălnit-o, prima oară, tot la Muzeu. Mă intămpină in pragul hanului, cu palincă ardelenească, să mă incălzesc. După o inghiţitură, imi ia gura foc, aşa că muşc cu poftă şi dintr-o plăcintă aburindă. E u