Bancile romanesti au acordat investitorilor credite si scrisori de garantie in valoare de circa 500 mil. euro pentru a subscrie in cadrul ofertei Transgaz, potrivit unor surse din piata financiara. Conform estimarilor, mai mult de doua treimi din subscrierile de 1,8 mld. euro realizate in oferta Transgaz reprezinta de fapt scrisori de garantie din partea bancilor custode in numele clientilor, in conditiile in care si fondurile straine au subscris pe baza de scrisori de garantie din partea custozilor internationali.
Cele mai mari imprumuturi le-a acordat Raiffeisen Bank, banca prin care s-au derulat subscrierile, care a eliberat scrisori de garantie si linii de credit in valoare de peste 300 mil. euro potrivit acelorasi surse. Reprezentantii bancii nu au comentat aceasta cifra.
"N-am nicio cifra privind nivelul finantarilor acordate pentru subscrierile de la Transgaz. E foarte complicat de estimat o suma, avand in vedere ca cei care si-au facut credite sau linii de credit n-au precizat ce vor face cu banii", a declarat Dana Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment (RCI), societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, care a fost si principalul intermediar al ofertei Transgaz.
Alte banci care au acordat finantari sau scrisori de garantie clientilor pentru a subscrie la Transgaz sunt Banca Transilvania, Bancpost, UniCredit Tiriac si BRD.
Prevederile din prospect care au dat posibilitatea investitorilor sa subscrie pe baza de scrisori de garantie bancara din partea custozilor au contribuit la nivelul record al subscrierilor, majoritatea investitorilor institutionali apeland la aceasta alternativa de finantare, in conditiile in care in ultima zi deja se prefigura un grad mare de suprasubscriere. Subscrierile pe baza de scrisori de garantie sunt legale si sunt o practica utilizata frecvent pe pietele mature de capital.
SIF Oltenia (S