Acordul semnat de către delegaţii celor 187 de ţări participante nu precizează nimic concret Cele două săptămâni de discuţii de la Bali au avut scopul de a crea o bază pentru un
Acordul semnat de către delegaţii celor 187 de ţări participante nu precizează nimic concret
Cele două săptămâni de discuţii de la Bali au avut scopul de a crea o bază pentru un viitor tratat mondial de reducere a poluării, care să continue prevederile celui semnat în 1997, la Kyoto. Statele Unite şi câţiva dintre aliaţii săi în problema restricţiilor impuse emisiilor de gaze cu efect de seră au reuşit să dilueze iniţiativa Uniunii Europene, iar în actul final nu au fost incluse decât angajamente foarte vagi.
Europenii doreau o ţintă de reducere a poluării de 25-40% până în 2020, aşa cum a recomandat Comitetul Internaţional al Oamenilor de Ştiinţă, care a avertizat că, altfel, ne aşteaptă o creştere cu două grade a temperaturii medii anuale.
În locul unei precizări în cifre, înţelegerea parafată de reprezentaţii celor 187 de state participante la Conferinţa de la Bali include numai o promisiune fără conţinut: "Se vor face reduceri importante ale emisiilor cu efect de seră în întreaga lume". Vineri, la închiderea lucrărilor, trimişii UE au acceptat acest angajament îndoielnic doar ca să nu se spună că summitul a fost un eşec total.
Delegaţii au ironizat ezitările americane
Oricât ar părea de firavă declaraţia finală, ea nu a fost acceptată uşor de Paula Dobriansky, subsecretar de stat pentru democraţie şi politici globale, care a negociat în numele Statelor Unite. Ezitările americanilor au stârnit rumoare în sală, iar şeful delegaţiei venite din Papua-Noua Guinee a obţinut aplauze la scenă deschisă spunând: "Noi avem nevoie de conducere, dar, dacă Statele Unite nu pot îndeplini acest rol, să cedeze locul unuia dintre noi".
Doar cu puţin înainte,