Procurorii acuzaţi de fraudarea examenului de promovare pentru magistraţi vor fi cercetaţi în stare de liberatate. Tot în libertate va fi anchetat şi notarul Gheorghe Bucur, fost judecător al instanţei supreme şi fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. În schimb, cei trei s-au ales cu interdicţia de a părăsi ţara.
Decizia a fost luată, ieri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în complet de nouă judecători, care a respins recursul DNA împotriva încheierii prin care se dispusese lăsarea în libertate a inculpaţilor. Astfel, instanţa a mai dat o lovitură procurorilor anticorupţie, după ce şi instanţa de fond a sancţionat ”fragilitatea acuzării” şi lipsa probelor din dosar. Şedinţa de judecată de ieri a fost una lipsită de „senzaţional”. Asta pentru că cei doi procurori a căror arestare se cerea nu au mai dat nicio declaraţie în faţa celor nouă judecători, preferând să îşi menţină depoziţiile date în faţa instanţei de fond.
La rândul său, procurorul DNA a tăcut mâlc şi nu a pus nicio întrebare. Mai guraliv s-a dovedit a fi însă fostul judecător, actualmente notar, Gheorghe Bucur. Fostul magistrat a făcut puţină teorie a procedurii penale şi a explicat instanţei că vinul primit de la judecătorul Gheorghe Cerbeanu, un amic de-al său, a fost un cadou, din prietenie. „Gigi” Bucur a recunoscut însă că dacă ar fi fost vorba doar de „o pilă” pentru examenul de promovare nu ar fi fost nicio problemă. „Ştiam că o pilă este binevenită. Poate să spijine un candidat”, a admis notarul Bucur, care a adăugat însă că nu avea habar de existenţa vreunui concurs sau comisie de examinare. „ Altfel, nu aş fi discutat posibilitatea unei pile”, a adăugat notarul.
Neştiutorul Gheorghe Bucur, acuzat de DNA de trafic de influenţă, a recunoscut totuşi că l-a sunat pe „un fost coleg” de-al său, Cristian Deliorga, procuror şi membru CSM. „I-am dat un telefon dom