La mai bine de 30 de ani de la ultima vizita, fostul secretar de stat american Henry Kissinger a gasit o Romanie mult mai dinamica, intr-o perioada de mari sperante, dar care mai are mult de realizat, idei formulate intr-un interviu acordat pentru "Romania libera".
Henry Kissinger a ajuns prima oara in Romania in august 1969, insotindu-l pe presedintele Richard Nixon. "Pentru noi parea ca Romania doreste sa duca o politica independenta", si-a adus aminte Kissinger despre prima vizita intr-o tara care apartinea Pactului de la Varsovia si care fusese ocupata de Uniunea Sovietica la sfarsitul razboiului.
In memoriile publicate in 1979, se arata ca fostul secretar de stat american l-a considerat pe Ceausescu "inteligent" si "ambitios", un om care a "reusit sa faca din tara sa o rascruce". Kissinger isi pastreaza aceasta opinie.
"Impresia noastra era ca Ceausescu facea doua lucruri: incerca sa previna ca Uniunea Sovietica sa nu-i faca Romaniei ce le-a facut Ungariei si Cehoslovaciei. Iar in al doilea rand dorea sa-i dea Romaniei o importanta mai mare decat o avea ca simplu membru al Pactului de la Varsovia. Si a facut aceste lucruri cu o dexteritate considerabila si cu ceva curaj", a explicat Kissinger.
Referitor la evenimentele din decembrie '89, Henry Kissinger condamna declaratia din 24 decembrie a secretarului de stat american James Baker, care a spus ca SUA nu au obiectii in cazul in care sovieticii sau alte tari din Pactul de la Varsovia ar interveni in Romania pentru a asigura fortele anti-Ceausescu.
"Cred ca se gandea ca fortele anti-Ceausescu erau democratice si ca Rusia si restul statelor din URSS devin democrate, iar el nu dorea ca Ceausescu sa infranga aceste asa-zise forte democratice", a spus Kissinger.
In legatura cu invitatia lui George W. Bush, care in 2002 recomanda Romaniei sa devin