Patru dintre cele mai bogate regiuni ale ţării cer autonomia Bolivia se confruntă cu o criză politică de proporţii, pe fondul deciziei luate de patru dintre cele mai bogate regiuni ale
Patru dintre cele mai bogate regiuni ale ţării cer autonomia
Bolivia se confruntă cu o criză politică de proporţii, pe fondul deciziei luate de patru dintre cele mai bogate regiuni ale ţării, Santa Cruz, Beni, Tarija şi Pando, de a-şi declara autonomia.
Reprezentanţi ai celor patru zone, considerate "patria gazelor naturale", l-au acuzat pe preşedintele bolivian Evo Morales că a intrat ilegal în posesia puterii. Nemulţumirea lor a fost declanşată de intenţia prezidenţială de a pune în aplicare reforme vizând naţionalizarea resurselor naturale. În replică, Morales a calificat şi el acţiunile iniţiate de cele patru provincii drept "ilegale".
"Pretextul autonomiei serveşte la divizarea ţării, dar noi nu vom permite nicio fragmentare a Boliviei", a avertizat Morales, într-o declaraţie în faţa a mii de suporteri. Şeful statului a anunţat că pentru garantarea "unităţii ţării" contează "pe sprijinul poporului şi pe forţele armate".
O divizare între estul şi vestul ţării este însă exact ceea ce îşi doreşte populaţia din jumătatea bogată a ţării, comasată în vest. Liderii regionali susţin că autonomia reprezintă doar un prim pas spre obţinerea independenţei.
De cealaltă parte, liderul celei mai să-race ţări sud-americane spune că-şi doreşte să ofere drepturi săracilor, dominaţi de secole de o elită bogată. Deocamdată, Morales nu a răspuns cu violenţă cererilor de autonomie.
Cele patru regiuni care au pretins dreptul la autoguvernare totalizează 67% din Produsul Intern Brut al Boliviei. Toate s-au pronunţat prin referendum, în decembrie 2006, în favoarea unei viitoare autonomii.
Emul al lui Chavez
Evo Morales (47 de ani), care provine