Cererea de reexaminare facuta de presedintele Traian Basescu pentru legea potrivit caruia parlamentarii trebuie sa iasa la pensie la implinirea varstei de 65 de ani si a unui stagiu de cotizare de 35 de ani nu a intrunit, marti, numarul necesar de voturi pentru a fi aprobata. Totusi, proiectul de lege va fi dezbatut pe articole, cu propunere de adoptare, intr-o sedinta viitoare a plenului reunit al camerelor Parlamentului, relateaza NewsIn.
Legea care stabileste varsta de pensionare a parlamentarilor la 63 de ani a fost retrimisa in urma cu aproximativ doua luni Parlamentului, de presedintele Traian Basescu, care a afirmat ca senatorii si deputatii ar trebui sa respecte nivelul cel mai inalt stabilit pentru acest indicator prin legea generala a pensiilor - 65 de ani.
Seful statului sublinia ca, in noul act normativ propus spre promulgare, ar trebui ca nivelul fiecaruia dintre cei doi indicatori sa fie identic cu nivelul cel mai inalt stabilit pentru acest indicator prin legea generala a pensiilor - respectiv 65 de ani virsta de pensionare si 35 de ani stagiu de cotizare.
Plenul Parlamentului luase decizia modificarii statutului deputatilor si senatorilor, in sensul egalizarii varstei de pensionare la femei si barbati, la 63 de ani, cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.
Modificarea a fost votata in unanimitate de catre plenul Parlamentului, care a adoptat raportul comisiei de resort, al carei presedinte, liberalul Titu Gheorghiof, a explicat ca masura egalizarii varstei de pensionare si a stagiului de cotizare sunt necesare datorita existentei unor directive UE pe aceasta tema.
Potrivit explicatiilor date de Gheorghiof, varsta de pensionare a deputatilor si senatorilor este de 63 de ani, cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, trecandu-se astfel de la varianta actuala, care prevedea o diferentiere, in sensul