Preturile la brazii importati din Danemarca, Olanda si Germania variaza intre 65 de lei si 500 de lei, in functie de inaltime si coroana. Brazii proveniti din ocoalele silvice din judetul Arad se vand cu preturi cuprinse intre 13 lei si 25 de lei, iar molizii costa intre 9 si 15 lei.
Faptul ca numarul brazilor romanesti este mic, iar preturile celor importati este foarte mare, i-a nemultumit pe aradeni.
Unii, insa, fac eforturi financiare deosebite pentru a cumpara un brad, spre fericirea copiilor. "Am cumparat un brad din Danemarca, pentru care am platit 300 lei. Mi s-a rupt sufletul cand am vazut ca fiul meu isi doreste foarte mult un brad. E scump, e foarte scump, dar daca nu era copilul nu cumparam brad", a spus Remus Vlad.
In aceasta perioada, Directia Silvica Arad a scos pe piata doar 1.100 de pomi de Craciun, dintre care 600 sunt brazi, 500 sunt molizi, cu inaltimi intre 70 de centimetri si trei metri.
"In urma aplicarii legilor fondului funciar am retrocedat cele mai multe paduri de rasinoase. Daca la un moment dat, 20 la suta din totalul padurilor administrate de noi erau cele de brazi si molizi, acum procentul a scazut la sase la suta si mai avem aproximativ 7.000 de hectare. Noi am retrocedat 110.000 hectare de padure si in special am retrocedat zonele de deal spre munte. Directia Silvica Arad detine foarte putine suprafete cu plantatii tinere, de unde se fac recoltarile in vederea vanzarii", a declarat Teodor Tigan, directorul Directiei Silvice Arad.
Potrivit acestuia, principala preocupare a silvicultorilor este repopularea cu puieti de brad a suprafetelor pe care le administreaza. Preturile la brazii importati din Danemarca, Olanda si Germania variaza intre 65 de lei si 500 de lei, in functie de inaltime si coroana. Brazii proveniti din ocoalele silvice din judetul Arad se vand cu preturi cuprinse intre 13 lei si 25 de lei,